sobota, 10 grudnia 2011
KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ
Moje pierwsze rogaliki.. Trochę się obawiałam, ale w sumie zabawa była przednia. Te w drugiej serii wychodziły już znacznie ładniejsze niż z pierwszej ;) Uwielbiam takie rogaliki, ale rzadko kiedy zdarza się, żeby ilość marmolady w nich zawartej była odpowiednio duża.. Dlatego najlepsze są te domowej roboty, które można nadziać do oporu!
SKŁADNIKI:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200g masła
2żółtka
1 czubata łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (najlepiej 22% Szefa Kuchni)
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
marmolada (wieloowocowa, różana - do wyboru)
Na stolnicę wysypać mąkę z solą i cukrem pudrem a następnie posiekać w niej masło. Zrobić dziurkę na środku i dołożyć 2 żółtka oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść ciasto i porządnie schłodzić przez około 2-3h w lodówce (można nawet całą noc).
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na części i rozwałkować na cienki placek. Talerzem wykroić koło i oddzielić od reszty ciasta. Podzielić na 8 kawałków (jak pizzę.. :P). Na każdy z nich nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób wykorzystać resztę ciasta.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 min w teperaturze 190 stopni, dopóki nie będą wypieczone na złoty kolor.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz