piątek, 23 grudnia 2011

CIASTO/BABECZKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE


W wersji oryginalnej jest to przepis na babeczki, dlatego też w takiej formie Wam go podam. Ja miałam jednak humor na ciasto więc przelałam to do formy keksowej. Czy dobrze zrobiłam? Nie wiem, bo na końcu ciacho się trochę zapadło, ale smak pozostał. Tylko to się liczy! Po raz kolejny przepis Nigelli nie zawiódł. Polecam wszystkim, którzy lubią proste i smaczne rozwiązania.


SKŁADNIKI:
125ml jogurtu naturalnego
75g masła, stopionego
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125g drobnego cukru
200g cukru pudru i sok z 1 cytryny - na lukier

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Wymieszaj jogurt, stopione masło, jajka i skórkę z cytryny. Do oddzielnej miski wsyp mąkę, sodę, sól i cukier.  Starannie połącz składniki wilgotne z sypkimi, napełnij wgłębienia blachy i piecz 25-30 minut. Po wyjęciu blachy odczekaj chwilę przed wyjęciem, żeby się nie połamały.
Aby zrobić lukier, przesyp cukier puder do miseczki i dodaj tyle soku z cytryny aby mieszając powstała bardzo gęsta masa, która utrzyma się na babeczkach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz