piątek, 9 grudnia 2011
NAJLEPSZE CIASTO JOGURTOWE
Nie wiem dlaczego zamieszczam ten przepis dopiero teraz. Jedno z moich ulubionych ciast! Jest na bazie jogurtu i można do niego dodawać ulubione owoce (jednak najlepsze są chyba takie kwaskowate, żeby kontrastowały ze słodyczą ciasta). Uwierzcie mi, że ciacho znika w tempie błyskawicznym, szczególnie jak jest jeszcze delikatnie ciepłe.. Rozpusta w biały dzień ;)
SKŁADNIKI: (odmierzamy kubeczkami pozostałymi po jogurtach)
2 kubeczki jogurtu naturalnego o pojemności 150g (ja użyłam 180g)
2 kubeczki cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju roślinnego
4 kubeczki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
300g kwaskowatych owoców (jagód, śliwek, jabłek)
Tortownicę 27 cm natłuścić (oczywiście można też użyć prostokątnej brytfanny, ale należy przemyśleć jej wielkość i ewentualnie dodać o połowę więcej składników). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W dużej misce zmiksować jogurt z cukrem, jajkami, cukrem wanilinowym. Dolać olej a następnie przesiać mąkę z proszkiem i również dodać do masy. Zmiksować tylko do połączenia się składników.
Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Koniecznie sprawdzić metodą "suchego patyczka" (w zależności od wielkości formy, ciasto może być gotowe już wcześniej).
Smacznego!
inspiracja: Kwestia Smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz